Skip to main content
Takaisin

Arktinen Far North Fiber merikaapelihanke etenee - reittisuunnittelu aloitettu

Arktinen Far North Fiber merikaapelihanke etenee - reittisuunnittelu aloitettu

Kolme mannerta yhdistävän Far North Fiber -merikaapelihankkeen reittisuunnittelu on aloitettu. Hankkeen tavoitteena on rakentaa arktisen alueen merikaapelijärjestelmä, joka yhdistää Euroopan ja Aasian Pohjois-Amerikan kautta luoteisväylää hyödyntäen. 

Vuonna 2022 perustetussa Far North Fiber, Inc. -yhtiössä ovat mukana suomalainen Cinia Oy, yhdysvaltalainen Far North Digital ja japanilainen ARTERIA Networks Corporation.
Reittisuunnitelma (Cable Route Study, CRS) tehdään yhteistyössä Alcatel Submarine Networksin (ASN) kanssa, joka on valittu projektin teknologiakumppaniksi ja urakoitsijaksi.

Suunniteltu kaapelijärjestelmä kulkee Japanista Luoteisväylän kautta Eurooppaan, ja sen rantautumispaikat sijaitsevat Pohjois-Amerikassa Alaskassa ja Kanadan arktisella alueella. Eurooppaan rantautumisia suunnitellaan Norjaan, Suomeen ja Irlantiin. Noin 15.000 kilometrin pituisen merikaapelijärjestelmän arvioidaan olevan valmis  käyttöön vuoden 2026 loppuun mennessä. Projekti on saanut rahoitusta EU:n Connecting Europe Facility (CEF Digital) -ohjelmasta.

Reittisuunnitelma sekä myöhemmin sen pohjalta toteutettava merenpohjatutkimus (Marine Survey) ovat hankkeen olennaisia osia. Näiden pohjalta rakennettavalle merikaapelille suunnitellaan sopivin reitti huomioiden kaapelijärjestelmän turvallisuus ja luotettavuus, ympäristötekijät ja kaupallinen toteutettavuus. ASN:n arktisen alueen asiantuntemus ja kokemus aikaisemmista hankkeista ovat merkittäviä tekijöitä projektin onnistuneessa toteutuksessa.

 

Kiinnostus projektia kohtaan kasvaa

”Olemme erittäin tyytyväisiä keskeisten toimijoiden, kuten esimerkiksi asiakkaiden ja sijoittajien, kasvavasta kiinnostuksesta Far North Fiber-hanketta kohtaan. Reittisuunnittelu on merkittävä edistysaskel ja on ilahduttavaa nähdä, että projekti herättää positiivista mielenkiintoa markkinassa”, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Reittisuunnittelu valmistuu vaiheittain vuoden 2023 aikana ja se toimii perustana seuraavassa vaiheessa toteutettavalle merenpohjatutkimukselle. Merenpohjatutkimuksen aloittamisen arvioidaan olevan mahdollista vuoden 2023 jälkimmäisellä vuosipuolikkaalla.

”ASN on iloinen saadessaan olla mukana Far North Fiber -hankkeessa. Kokemuksemme arktiselta alueelta on merkittävässä roolissa projektin onnistumisen kannalta.”, kertoo ASN:n myynti- ja markkinointijohtaja Paul Gabla

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

Cinia viestintä: viestinta@cinia.fi

 

Far North Fiber, Inc. perustettiin vuonna 2022. Yhtiön tavoitteena on  kehittää merenalainen optinen kuitukaapelijärjestelmä, joka yhdistää Aasian ja Euroopan arktisen alueen kautta. Far North Fiber Inc:n yhteistyökumppaneita ovat suomalainen Cinia Oy (www.cinia.fi), alaskalainen Far North Digital (www.fn-digital.com) ja japanilainen ARTERIA Networks Corporation (www.arteria-net.com/en/). Far North Fiber kehittää nopeampaa ja turvallisempaa merenalaista kaapelijärjestelmää, joka yhdistää Japanin, Pohjois-Amerikan sekä Irlannin ja Skandinavian. Lisätietoja: www.farnorthfiber.com 

Alcatel Submarine Networks (ASN) on kokonaan Nokian omistama Far North Fiber -projektin pääasiallinen toimittaja. ASN:llä on yli 165 vuoden kokemus merenalaisten kaapelijärjestelmien kehittämisestä, suunnittelusta ja valmistuksesta. Yli 700 000 km yrityksen optisia merikaapelijärjestelmiä on käytössä maailmanlaajuisesti ja se on kokenein arktisen merenalaisen kaapeliasennusten toimittaja. ASN tarjoaa maailmanlaajuisesti kaikki merenalaisten järjestelmien elementit avaimet käteen -periaatteella, sekä suorittaa meri- ja huoltotoimenpiteitä sen kokonaan omistamalla laivastolla. Lue lisää: https://www.asn.com/

Cinia Oy tarjoaa turvallisia korkean käytettävyyden tietoverkko-, kyberturvallisuus- ja ohjelmistoratkaisuja. Toiminnan perustana on vankka asiantuntemus modernista sovelluskehityksestä, tietoverkkoteknologioista ja kriittisistä toimintaympäristöistä.
Noin 15.000 reittikilometrin laajuinen optinen kuituverkko C-Lion1-merikaapeleineen mahdollistaa nopeimmat tietoliikenneratkaisut Keski-Eurooppaan sekä Aasian ja itäisen Euroopan markkinoille. Yhdistämällä omia ja kumppaniemme palveluja toteutamme luotettavia kokonaisratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme digitaaliset menestystarinat. Lisätietoja: www.cinia.fi



FI Euroopan unionin osarahoittama_600x125POS

 

Sinua voisi kiinnostaa