Skip to main content
Takaisin

Tällaista on tiimityö Cinialla: eri ammattilaiset kertovat työstään

Tällaista on tiimityö Cinialla: eri ammattilaiset kertovat työstään
Millaista se ihan käytännössä on: Cinialla työskentely? Sen tietävät parhaiten tietysti asiantuntijamme itse. Kokosimme yhteen kommentteja ja kokemuksia viime kuukausien blogihaastatteluista.

Tässä artikkelissa pureudumme siis tiimityöhön ja työtapoihin. Käy vilkaisemassa myös tuorein teknologiakatsaus sekä asiakastarinoitamme, jos projektien sisältö kiinnostaa!

Mukavat ja osaavat työkaverit ovat tiimityön kulmakivi

“Palasin tänne nimenomaan työyhteisön takia. Se on tärkeä osa työn mielekkyyttä ja merkitystä”, kertoo kokenut ohjelmistoarkkitehti Henrik Collin paluumuutostaan Cinialle.

Hyvistä tyypeistä ja mahtavasta fiiilksestä puhutaan ohjelmistoalalla yhtenään, mutta vastaako todellisuus ihan oikeasti mielikuvia? Tuoreita kokemuksia taloon tulosta on Ilpo Jokisella, joka aloitti kesäkoodarina vuonna 2021:

“Olin totta kai kuullut puhetta yhteenkuuluvuuden tunteesta ja rennosta meiningistä. Silti isoin ja positiivinen yllätys oli se, miten tiivis ja yhteisöllinen porukka meillä Cinian ohjelmistoratkaisuissa on. Työnantaja panostaa siihen, että viihdymme, ja me tykkäämme viettää myös vapaa-aikaa yhdessä.”

 

Asiakasprojekteja omassa talossa

Viime vuosina olemme kiinnittäneet erityistä huomiota tiimityön käytäntöihin. Miten voisimme tukea yhteisöllisyyttä ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä parhaiten? 

Esimerkiksi näin: Me kehitämme ohjelmistoja asiakasprojekteissa, mutta ensisijaisesti omissa toimipisteissämme – tapahtui työ sitten etänä tai läsnä. Näin pääsemme puhaltamaan yhteen hiileen samalla, kun asiakkaiden erilaiset hankkeet tuovat mielekkyyttä kokeneenkin tekijän työhön.

“Vaihtelevuus on projektien hyvä puoli. Siinä saa paljon näkökulmia eri ympäristöihin ja teknologioihin”, DevOps-spesialisti Sami Oksanen pohtii. Ja kun yksi ratkaisu on todettu toimivaksi, sitä voi hyödyntää joustavasti seuraavissa hankkeissa.

 

Uuden oppimiseen on luotu rakenteet

“Jaamme osaamistamme säännöllisesti ja lisäksi tiimissä on yksi henkilö, joka on dedikoitu osaamisen kehittämiseen ja esimerkiksi ulkopuolisten koulutusten hankintaan. Parasta Ciniassa onkin paitsi hyvä tiimihenki, myös panostaminen osaamiseen ja sen kehittämiseen”, kertoo ohjelmistotestaaja, testaustiimin vetäjä Juho Piirto.

Haluamme, että hyvät kokemukset ja teknologiaopit liikkuvat yli projekti- ja toimipisterajojen. Sen vuoksi tietystä aiheesta – kuten DevSecOpsista tai UX/UI-muotoilusta - kiinnostuneet cinialaiset tapaavat etäpalavereissa parin viikon välein, ja keskustelu jatkuu Mattermost-kanavilla.

Ohjelmistokehittäjät Johanna Wahtera ja Eveliina Pakarinen kertovat, että entisistä valmennettavista on nyt tullut uusien kesäkoodareiden mentoreita. Kokeneelle asiantuntijalle on palkitsevaa saada tulokkailta uusia näkökulmia. Voisiko jonkin rakenteen toteuttaa toisin, voisiko työnkulkua helpottaa juuri julkaistulla teknologialla? 

Liiketoimintajohtaja Kimmo Alamartimo painottaa turvallisen ilmapiirin merkitystä: sitä, että jokainen uskaltaa oma-aloitteisesti kokeilla ratkaisuja ilman epäonnistumisen pelkoa, ja toisaalta kysyä apua ja neuvoja aina kun on tarve.

 

Tiimityö on valinnanvapautta ja hyväksi havaittuja toimintamalleja

“Projektit ovat yksilöllisiä, tiimit ovat yksilöllisiä. Siksi emme Cinialla sanele erityisen tiukkoja käytäntöjä valmiiksi. Jokainen tiimi käy läpi tietyt, organisaatiotasolla määritellyt asiat. On projektin asia, millä tavalla ne huomioidaan”, Lead Developer Joni Helin kertoo artikkelissa, jossa listasimme 6 näkökulmaa koodin laatuun.

On itse asiassa erinomainen juttu, ettei töiden tekemiseen ole valmista, ylhäältä annettua tapaa, pohtii myös Matilda Honkajuuri, joka katsoo samaa aihetta käyttäjäkokemuksen suunnittelun näkökulmasta. Toimivien ratkaisujen löytäminen edellyttää tiivistä vuoropuhelua sekä loppukäyttäjien että eri asiantuntijoiden kanssa.

“Meillä halutaan tehdä asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Emme mene heti siitä, mistä aita on matalin, vaan meillä pääsee kokeilemaan uusia keinoja parempien ratkaisujen löytämiseksi”, sanoo ohjelmistoarkkitehti Markus Pohjola. Hän kertoo tässä artikkelissa ketterien menetelmien soveltamisesta.

 

Projektitiimiin sopiva sekoitus kokemusta ja osaamista

Kun uusi projekti alkaa, resursointivaiheessa pohditaan muun muassa näitä kysymyksiä:

  • Ketkä ovat osaamisensa ja kokemuksensa puolesta parhaat henkilöt projektiin?
  • Mikä on riittävä tiimin koko laadun varmistamiseksi?
  • Onko kokoonpanossa sopivassa suhteessa senioreita ja kokemusvuosiltaan nuorempia tekijöitä, jotta jatkuvuus varmistuu jopa vuosien mittaisten, strategisten asiakaskumppanuuksien aikana?

Vaikka projektit jatkuvat usein pitkinä, on tärkeää tarjota kokeneille tekijöille myös uudenlaisia polkuja.

“Haluamme välttää sitä, että ihmiset naulattaisiin kiinni projekteihin. Silloin osaavat tekijät kyllästyvät ja lopulta vaihtavat työnantajaa. Ilmiö on tullut aiemmin urallani vastaan moneen otteeseen, mutta Cinialla tämä on mielestäni tiedostettu hyvin. Pyrimme huolehtimaan siitä, että jokaisella on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten he voivat edetä projektista toiseen”, sanoo Markus Pohjola.

 

 

New call-to-action