Purjehtija Tapio Lehtinen lähtee seilaamaan maailman ympäri retrovarustein Cinian tuella.
Purjehtija Tapio Lehtinen on seilannut 40 vuotta maailman meriä ja purjehtinut maailman ympäri kahdesti. Hän on vuosien varrella nähnyt merten saastumisen ja ilmastonmuutoksen omin silmin. Tapio haluaa tehdä töitä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja merten suojelemiseksi.
Yhteistyökumppaneiksi matkalle on valikoitunut Tapion kanssa samat arvot omaavia yrityksiä. Cinia on mukana tukemassa Tapiota hänen tulevilla kahdella maailmanympäryspurjehduksellaan.
Lue lisää: Cinia tukee Tapio Lehtisen maailmanympäripurjehduksia puhtaamman ympäristön puolesta
Tapio purjehti maailman ympäri ensimmäisen kerran vuonna 1981 osallistuessaan Whitbread Round the World Race -kisaan Skopbank of Finland -veneen vahtipäällikkönä. Sen jälkeen elämä tuli purjehduksen väliin ja hän keskittyi perhe-elämään sekä uraansa tuotantotalouden diplomi-insinöörinä.
Toisen kerran Tapio kiersi pallon ympäri Golden Globe Race 2018 -kisassa, jossa hän sijoittui viidenneksi. Matkaa tehtiin retrohengessä vuonna 1960 rakennetulla veneellä, ilman digitaalisia apuvälineitä.
“GGR-kisassa veneessä ei ole kännykkää, jonka GPS sijainnin ja navigointiohjelman avulla oma sijainti olisi koko ajan kartalla näkyvissä. Joudun pitämään jatkuvaa arvioimaani nopeuteen ja suuntaan perustuvaa merkintälaskua sijainnistani. Tämän arvioidun sijainnin sekä sekstantilla mittaamani auringon korkeuden ja tarkan kellonajan perusteella teen paikanmäärityslaskelmat taulukkokirjojen avulla”, Tapio sanoo.
Vuoden 2018 kilpailun kahdeksastatoista veneestä kolmetoista keskeytti ja Tapio oli viimeinen maaliin tullut kisaaja. Tuhannet veneen pohjaan tarttuneet hanhenkaulat tekivät matkanteosta hidasta, mutta perisuomalaisella sisulla Tapio purjehti maaliin yli sata päivää kilpailun voittajan jälkeen. Hänestä tuli ensimmäinen yksin maapallon ympäri pysähtymättä purjehtinut suomalainen.
Digitalisaationkin avulla voidaan edistää ympäristönsuojelua
Purjehduksella Tapiolla oli 322 päivää aikaa miettiä yksin maailmaa ja kilpailun ratkettua ei tarvinnut enää sijoitustakaan jännittää.
“Reissun aikana totesin sen dramaattisen muutoksen mitä merillä on tapahtunut neljänkymmenen vuoden aikana. Siellä on merkittävästi vähemmän lintuja, merinisäkkäitä ja valaita. Molemmat ovat seurausta siitä, että kalojen määrä on romahtanut. Siihen on tärkeimmät syyt ovat ilmastonmuutoksen aiheuttama merien happamoituminen ja hallitsematon ryöstökalastus.”
Tapio sanoo haluavansa toimia siten että planeetta ja elävät meret säilyvät myös seuraaville sukupolville. Edellisellä purjehduksella nousi tarve saada kiinnitettyä yhä enemmän ihmisten huomiota merten tilaan.
Mies lähti etsimään mahdollisia yhteistyökumppaniehdokkaita, jotka haluavat toimia ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja tarjoavat ratkaisuja matkalla kohti hiilineutraalia kiertotalousyhteiskuntaa. Cinia lähti mukaan tukemaan Tapio Lehtistä hänen tuleville maailmanympäryspurjehduksilleen.
“Cinia on minulle mieluinen yhteistyökumppani, koska digitalisaation täysimääräinen hyödyntäminen ja uusien innovatiivisten ratkaisujen jatkuva etsiminen vapauttaa valtavasti resursseja ja poistaa ympäristön kannalta haitallisia prosesseja. Vapautuvat resurssit voidaan halutessamme suunnata ympäristönsuojelun edistämiseen”, Tapio sanoo.
Rakkaus mereen vetää miehen vesille
Lehtinen valmistautuu parhaillaan kahteen eri maailmanympäripurjehduskilpailuun: Golden Globe Race 2022 on yksinpurjehdus ja Ocean Globe Race 2023 purjehditaan 12-hengen tiimin kanssa.
Molemmat kisat purjehditaan perinteisillä veneillä perinteisin menetelmin – nykyaikaisen digitaalisen ja satelliittiteknologian käyttö sallitaan vain hätätapauksessa.
Cinia keskittyy vastuullisuustoiminnassaan nyt erityisesti ympäristön kannalta kestävällä tavalla toimimiseen ja on mukana tukemassa molempia matkoja.
“Olen innoissani päästessäni taas merelle – Veneeseen on tehty aika paljon muutoksia ja sen myötä pystyn toivottavasti keskittymään edellistä kertaa enemmän itse kilpailemiseen”.