“Toivoin, että erilaisten projektien kautta oma osaamiseni lähtisi kasvamaan uudella tavalla. Osuin siinä oikeaan”, sanoo Perttu Rautaniemi.
Hän hakeutui ohjelmistokehittäjäksi Cinialle noin neljä vuotta sitten. Tuotetalossa aiemmin työskennellyt Rautaniemi ei juniorivuosinaan vielä tiennyt tarkasti, mitä odottaa, mutta kaipasi uusia tuulia: vaihtuvia näkökulmia eri teknologioihin ja tekemisen tapoihin.
“Päätin hakea aikanaan Cinialle, kun aiempi kollega kertoi kokemuksistaan täällä. Tiesin muitakin devaajia, jotka olivat siirtyneet juuri tänne. Vetovoima ei ole tuulesta temmattua. Arvostan täällä eniten hyvää porukkaa, eli päteviä työkavereita ympärilläni. Meininki on rento, ja omaa osaamista jaetaan hyvin avoimesti ja matalalla kynnyksellä.
Kahvihuoneessa saattaa kuulla keskustelun, jossa tuore tulokas kysyy kokeneelta seniorilta mielipidettä ihan perustekemiseen. Juttu laajenee, mielipiteet vaihtuvat ja osaaminen siirtyy niin että voi lähes silmin nähdä, miten tuoreempi devaaja saa eväitä tulevaisuutta varten. Se on kaunista. Muistan, että itselläni oli hyvin samanlaisia kokemuksia taloon tullessani.
Nyt annan takaisin kaikkea sitä, kun opastan kesäkoodareita projektitekemiseen. Se on aina erittäin antoisaa. Näin kokeneempanakin pääsee miettimään uudestaan asioita, jotka ottaisi ehkä itsestäänselvyytenä. Samalla välitetään eteenpäin meidän kivaa keskustelukulttuuria.”
“Aluksi Cinialla yllätti erityisesti se, kuinka paljon omiin työkaluihinsa ja tekemiseen pystyy vaikuttamaan. Kuulokkeet, näppäimistöt, työpuhelin… tällaiset sai valita juuri sellaisina kuin halusi, samoin kuin sen, käyttääkö kehittämiseen Mac-, Linux- vai Windows-ympäristöä. Ketteryys teki positiivisen vaikutuksen. Työnantaja panostaa siihen, että jokainen saa tehdä koodia itselleen parhaalla tavalla. Luonnollisesti asiakkaan tarpeet ja esimerkiksi tietoturvavaatimukset vaikuttavat osaltaan siihen, mitä työkaluja käytetään.
Projektitasolla vaikutusmahdollisuudet näkyvät siinä, että tiimi keskustelee jatkuvasti teknologiavalinnoista. Kaikki pyrkivät siihen, että tuotteesta tulisi mahdollisimman korkealaatuinen. Kokeilemme rohkeasti uusia teknologioita, jotka tukevat esimerkiksi tiettyä ohjelmointityyliä. Yksi nostaa ehdotuksen esiin, ja jos idea todetaan yhdessä hyväksi, uutta otetaan käyttöön sulassa sovussa aiempien ratkaisujen rinnalla. Siinä pääsee jatkuvasti päivittämään omaa osaamistaan.”
“Aiemmasta backend-taustastani käsin halusin ensin laajentaa osaamistani full stackin suuntaan. Kun näki yhdistäviä ja erottavia tekijöitä eri alueiden projekteissa, näkemys ja kokemus ohjelmoinnista alkoi kasvaa kohisten.
Matkan varrella on aina täsmentynyt ja kirkastunut, mitä oikeastaan haluan tehdä. Voi joko ottaa haltuun uusia tehtäviä projektin sisällä, siirtyä projektista toiseen tai liittyä nykyisen ohella toiseen projektitiimiin – ratkaisut löytyvät yhdessä esihenkilöiden kanssa.
Testausautomaatio oli ensimmäinen spesifimpi erikoistumisalue, johon tartuin. Kiinnostuin siitä, kun huomasin, että täällä hyödynnetään monipuolisesti robottitestausta koodin laadun varmistamiseen. Sitä kautta kiinnostuin CI/CD-putkista ja DevOpsista. Palvelinpuolen kehittämisestä tuli seuraava pitkä juonne.”
Lue myös: Tech Radar: Ohjelmistokehityksen teknologiat Cinian projekteissa
“Heti alussa huomasin, että projektinhallinta ja scrum-viitekehys alkoivat kiinnostaa. Kävin scrum master -koulutuksen ja pääsin tutkimaan sen roolin vastuita ja mahdollisuuksia. Olin hetken myös product ownerina. Kävi ilmi, että ne tehtävät eivät ehkä olleet ominta aluettani. Pitkäjänteinen suunnittelutyö asiakkaan kanssa innosti joka tapauksessa.
Tällä hetkellä yhdistän aiempaa asiantuntemustani isompaan tekniseen kuvaan, eli tavoitteena on ottaa arkkitehdin saappaat haltuun. Juuri arkkitehti on se, joka usein ensimmäisenä testailee, toimisiko jokin teknologia tiettyyn projektiin, ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen.
Cinialla kehitetään parhaillaan urapolkumalleja eri rooleihin. Arkkitehdin polku on näistä yksi. Uusiin haasteisiin on päässyt tähänkin asti tarttumaan matalalla kynnyksellä, mutta jatkossa esihenkilöt käyvät jokaisen toiveita vielä systemaattisemmin läpi.”
“Pidän talon kulttuurissa myös siitä, että pienistä ei jäädä nipottamaan, virheistä otetaan opiksi, ja keskitytään niihin asioihin, joilla on todellista merkitystä lopputuloksen kannalta. Olemme ylpeästi oman alamme asiantuntijoita ja haastamme rohkeasti asiakkaitakin, jos jotakin voisi tehdä toisin.
Ohjelmistokehittäjänä Cinialla saa niin paljon vapautta ja tukea kuin haluaa. Pääset halutessasi tekemään todella monenlaista. Voit keskittyä siihen, mistä pidät, ja jos et vielä tiedä, mikä on oma juttusi, voit etsiä sitä esihenkilöiden tuella”, Rautaniemi rohkaisee.