Skip to main content
Takaisin

Kesäkoodarista full stack -osaajaksi: “Ei olekaan huono asia, jos tarvitsee johonkin apua”

Ilpo koodaamassa Cinian Ilmalan toimistolla
Kesä Cinialla antoi Ilpo Jokiselle huimasti enemmän kuin hän arvasi uransa alkumetreiltä odottaa. Nyt kesäkoodarin rooli on vaihtunut kokopäiväiseen kehittäjän pestiin. Minkälaisia kokemuksia Ilpolla on ohjelmistoratkaisujen parissa työskentelystä?

Palataan ajassa viime kevääseen. Mikä innosti sinut hakemaan kesätöitä juuri Cinialta?

“Siinä oli totta puhuen sattumankauppaakin mukana. Tietojenkäsittelyn AMK-tutkinnostani puuttui viimeinen työharjoittelu, ja etsin kuumeisesti kiinnostavaa paikkaa. Cinia ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta eteen osunut rekrymainos sai tutkimaan verkkosivuja tarkemmin. Innostuin, kun näin, millaisten ohjelmistoprojektien kanssa saattaisin päästä kesäkoodarina työskentelemään. Hakemuksen lähettämisen jälkeen homma sitten eteni, ja aloitin Helsingin toimipisteellä toukokuussa 2021.”

Kesäkoodarit tekevät Cinialla ensin harjoitteluprojektin, jossa tutustutaan tuotantoympäristöön ja työkaluihin. Mitä ajattelet siitä?

“Tuo toimintamalli oli itse asiassa yksi syy hakea juuri Cinialle. Monessa paikassa uusi tulokas heitetään suoraan mukaan asiakasprojekteihin – se on aika kuumottavaa. Nyt tiesin, että saisin kuukauden ajan keskittyä perehtymiseen ja itseopiskeluun.

Ensimmäinen päivä jännitti silti, totta kai. Mietin, miten ja millä teknologioilla harjoitteluprojekti tehdään. Miten suoriudun siitä? Pärjäänkö yhtä hyvin kuin muut kesäkoodarit? Huolet unohtuivat kuitenkin heti, kun menin toimistolle ja tutustuin ensimmäisiin ihmisiin. Uudet työkaverini olivat todella vastaanottavaisia. Tuntui, että jokainen koetti luoda omalta osaltaan ympärilleni tunteen siitä, että kaikki on hyvin eikä minun tarvitse turhaan jännittää.

Heti ensimmäisten viikkojen aikana huomasin, ettei olekaan huono asia, jos tarvitsee johonkin apua. Tukea saa silloin kun sitä pyytää. Riittää, että uskaltaa kysyä.”

Minkälaisten projektien parissa olet työskennellyt?

“Sen olen ainakin huomannut, että cinialaisten osaamiselle riittää kysyntää eri toimialoilla laidasta laitaan. Asiakkaita meillä on esimerkiksi terveydenhuollon ja logististen ratkaisujen parissa. Projekti, jossa itse tällä hetkellä teen töitä, liittyy IoT-teknologiaan, datan keruuseen ja kiinteistöalaan.

Tiesin jo hyvin alkuvaiheessa, että tulen työskentelemään juuri tässä projektissa. Tutustuin tiimikavereihini jo ensimmäisenä työpäivänä. Kun olin saanut ensin harjoitella sekä perehtyä projektiympäristöön, hyppäsin kelkkaan sprintin sopivasti vaihtuessa.

Täytyy sanoa, että täällä on ollut jotenkin todella helppoa olla töissä. Olen saanut tilaa ja aikaa, ja minusta tuntuu, että mielipiteitäni ja työpanostani arvostetaan.”

Lue myös: 6 näkökulmaa koodin laatuun: Näin ohjelmistokehitystiimit sopivat yhteisistä käytännöistä

Valmistuit juuri Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta. Onnea! Millaisen pohjan tietojenkäsittelyn opinnot antoivat ohjelmistokehittäjän työhön?

“Kyllä opinnoista on ollut ihan valtavasti hyötyä. Olen kova jännittämään ja itsekriittinen, mutta se, että oli saanut tiettyjä perusasioita haltuun opiskelun myötä, toi itsevarmuutta ja helpotti töiden aloitusta.

Itsenäisesti opiskelluilla teemoilla ja teknologioilla on tietysti myös merkitystä. Varsinkin käyttöliittymäpuoli kiinnosti minua. React, jota olin harjoitellut paljon sekä koulussa että muilla kursseilla, onkin ollut vahvasti mukana työssä. Dockerit, Spring Boot -sovellukset ja monet muut teknologiat ovat samoin ihan jokapäiväisessä käytössä.”

Mitä uutta olet ottanut haltuun?

“Ainakin Java-koodaus palvelinpuolella on sellainen juttu, jossa lähdin liikkeelle aika nollista. Olen oppinut puolen vuoden aikana sillä saralla todella paljon. Siitä kiitos kuuluu omalle tiimilleni ja erityisesti backend-kehittäjällemme: hänen kanssaan on ollut todella mukavaa tehdä töitä. Myös TypeScriptiä olen oppinut lähiaikoina paljon. Teknologioiden lisäksi ketterän ohjelmistokehityksen työtavat ovat selkeytyneet.

Vaikka aluksi tein tutumpaa front endiä, sain pian toivomaani vastuuta myös full stack -koodarina. Riittää, että kertoo haluavansa oppia jotakin, ja se järjestetään. Siitä olen tykännyt Cinialla erityisen paljon.”

Full stack -roolissa on monta osa-aluetta hanskattavana. Onko jokin tuntunut erityisen haastavalta?

“Kokonaisarkkitehtuurin hahmottaminen on kaikista haastavinta. Miten tehdä koodia, joka toimii sen osana? Opiskeluprojekteihin verrattuna kokonaisuus on niin paljon laajempi, ja mukana on monia sellaisia palikoita joista en aiemmin ollut kuullutkaan. Uutta saa oppia nopeasti.

Samalla ajattelen, että juuri haastavat työpäivät ovat mukavimpia. Harvoin meillä tehdäänkään ihan helppoja juttuja. Ongelmien ratkaiseminen on viihdyttävää.”

Kun nyt mietit odotuksiasi, onko jokin Cinialla päässyt yllättämään sinut?

“Koko IT-ala oli minulle aiemmin aika tuntematon. Olin totta kai kuullut puhetta yhteenkuuluvuuden tunteesta ja rennosta meiningistä. Silti isoin ja positiivinen yllätys oli se, miten tiivis ja yhteisöllinen porukka meillä Cinian ohjelmistoratkaisuissa on. Työnantaja panostaa siihen, että viihdymme, ja me tykkäämme viettää myös vapaa-aikaa yhdessä.”

Lue myös: Ei tuotetalo, ei konsulttitalo – kokemuksia työskentelystä ratkaisutalossa

Kesäkoodarien haku on jälleen käynnistymässä. Mitä sanot heille, jotka miettivät, laittaisivatko hakemusta tulemaan?

“Vastaus on aika no-brainer: Antaa mennä, en ole itse katunut päivääkään. On pitänyt välillä oikein pysähtyä katsomaan taaksepäin. Töiden hakeminen oli iso urakka ja siihen liittyi paljon tunteita. Mietin, kelpaanko ja osaanko. Kun nyt katson ympärilleni, olen todella kiitollinen siitä, minne asti olen päässyt ja millaisessa työpaikassa olen. Cinia on täynnä hyviä ihmisiä, joiden kanssa työ ei usein edes tunnu työltä.”

 

New call-to-action