Sarita Sandell ja Jani Ahola ovat olleet tämän kevään harjoittelussa Cinian kyberturvakeskuksessa. Harjoittelujakson päätyttyä molemmat työllistyivät Cinialle vakituisiin tietoturva-analyytikon työpaikkoihin.
Saritan ja Janin uratarinat ovat kannustavia erityisesti alanvaihtajien näkökulmasta. Molemmat ovat opiskelleet Business College Helsingin kyberturvakeskustyöhön (CSOC) valmistavassa vuoden koulutusohjelmassa.
Lue lisää työmahdollisuuksista Cinialla!
Arkeologista analyytikoksi
Sarita on alkuperäiseltä koulutukseltaan arkeologi ja tehnyt myös useamman vuoden töitä terveydenhuollon alalla. Tietotekniikka ei ollut hänelle sydämen asia ennen koulutusohjelmaan hakeutumista, mutta kyberala on vienyt mennessään: Työssä saa tehdä konkreettisesti hyvää suojaamalla yhteiskuntaa ja auttamalla asiakkaita. Ala on myös vahvassa nosteessa, kun kyberturvallisuusasioista puhutaan maailman tilanteen takia enemmän ja kyberammattilaisten osaamiselle on paljon tilausta.
“Jatkuvasti kehittyvä tietoturva tarjoaa urapolkuna loistavat mahdollisuudet ihmiselle, joka jaksaa tutkia ja ihmetellä. Kenestä vain voi tulla kyberturvallisuus-alan asiantuntija, jos tosissaan haluaa ja uskaltaa. Alanvaihto kohdallani on ollut erittäin onnistunut, ja se on mahdollista myös ilman insinööritaustaa”, Sarita iloitsee.
“Koulutusohjelmassa opitun pohjan lisäksi innokas asenne oppimiseen ja aiemmin opetellut tiedonhakutaidot ovat riittäneet.”
Alaa voi vaihtaa useamman kerran
Janilla on puolestaan parinkymmenen vuoden tausta tv-tuotannoista, ja tietoturva-analyytikon työ on hänelle neljäs ammatti. Teknistä taustaa hänellä oli jo jonkin verran.
“Etsin pitkään sopivaa koulutusohjelmaa, joka mahdollistaisi nopean pääsyn kyber-alan töihin. Tartuin mahdollisuuteen opiskella ammatti vuodessa. Minulle on tärkeä päästä vaikuttamaan hyvien puolella, kun pahanteko verkossa jatkuvasti lisääntyy”, Jani kertoo.
Jani on Saritan kanssa samaa mieltä siitä, että kyberturvakeskuksessa työskentelyssä pärjäävät myös henkilöt, joilla ei ole monen vuoden koulutusta alalle.
“Opiskelukavereista monen aiempi työkokemus oli aivan erityyppisiltä aloilta, kuten terveydenhuollosta”, Jani sanoo.
“Ratkaisevaa alanvaihdossa on palo oppia uutta ja taito innostua. Niin on minullekin käynyt. Tietoturvauhkien tunnistaminen on hurjan mielenkiintoista, ja löydän näin työn iloa ja motivaatiota jokaiselle työpäivälle”, hän pohtii.
Oma aktiivisuus toi mieluisat harjoittelupaikat
Jani ja Sarita saivat harjoittelupaikan oman aktiivisuutensa ansiosta. He hakivat paikkoja yhteistuumin, ja aloittivat harjoittelujakson tammikuussa 2022. Harjoittelupaikkoja ei virallisesti ollut auki, kun Jani useampaan kertaan syksyn aikana otti yhteyttä Ciniaan.
“Minulle jäi Ciniasta koulutusohjelman Teams-esittäytymisen myötä positiivinen kuva. Sellainen työpaikka, jossa ihmisistä – niin työntekijöistä kuin asiakkaista – pidetään hyvää huolta. Mukava tunnelma, eikä merkkejä tiukkapipoisuudesta”, Jani kuvailee.
Esittäytymisessä ei ollut kyse rekrytointitilaisuudesta, vaan Cinia muiden yritysten tavoin kertoi opiskelijoille, mitä se tekee, millainen yhtiö on kyseessä – ja tervetuloa töihin sitten kun valmistutte.
“Minäkin innostuin syksyn mittaan Janin kanssa kirjoittamaan hakemukset. Pari harjoittelupaikkaa oli jo tarjolla, mutta Cinian kulttuuri ja kehittymismahdollisuudet tuntuivat sopivimmilta”, Sarita toteaa.
Janin ja Saritan aktiivisuus tuotti tulosta, ja molemmat saivat Ciniasta kevääksi harjoittelupaikan.
Nopeaa kehitystä alan asiantuntijoiksi
Noin kuukauden perehdytysjakson jälkeen Cinian kyberturvakeskuksen ensimmäiset harjoittelijat pääsivät asiakastöihin kiinni. Tämän jälkeen perehtyminen on jatkunut päivittäin, kun työssä on jatkuvasti opittavaa.
“Tässä oppii koko ajan paremmin kokonaisuuksien hallintaa, ymmärtää mikä liittyy mihinkin ja oppii tunnistamaan ei niin tarjottimella olevia uhkia. Onneksi kokeneemmat neuvovat haastavissa tilanteissa”, Sarita kertoo.
Aktiivisten harjoittelijoiden oppimiskyky ja innostus ovat tuottaneet tulosta: sekä Sarita että Jani ovat aloittaneet vakituisessa analyytikon työssä heti harjoittelujakson jälkeen. Molemmat tuntevat olevansa omalla alalla, itselle sopivalla urapolulla.
“En uskaltanut unelmoida, että heti koulutuksen jälkeen saisin vakityöpaikan”, Jani innostuu.
“Olen onnellinen, että uskalsin hypätä täysillä alalle, joka ei alun perin kiinnostanut, mutta joka olikin minulle juuri oikea valinta ”, Sarita täydentää tunnelmia kevään onnistumisista.
Lue lisää, millaista on olla kyberturvallisuustöissä Cinialla:
Ensimmäinen vuosi Cinian kyberturvakeskuksessa
CSOC päivystää 24/7 – Minkälaista on työ Kyberturvavalvomossa?
Kyberturva-arkkitehtina Cinialla